Hartje zomer, het is al weken droog. Dit betekent op de Lingehof 24 uur per dag beregenen. Om 5.30 uur gaat de wekker, de haat-liefde verhouding met de beregeningshaspel wordt weer eens getest.

Ik stap op mijn trekkertje en rij richting de Englaan om de beregening te verzetten, ondertussen geniet ik van de eerste zonnestralen die Hemmen doen ontwaken en betoveren.

Na het aanslingeren van de beregening, rij ik terug naar de boerderij. Twan is ondertussen de uien gaan schoffelen en ik zwaai naar hem in de verte. Snel een bak koffie, vandaag is de laatste dag wieden. 10 Studenten uit Wageningen en 5 uit de regio parkeren hun fiets aan de Hemmensestraat en gaan liggend op het wiedbed aan de slag om de laatste onkruidjes handmatig tussen de uien uit te plukken. De radio gaat aan en in korte broek, ingesmeerd met zonnebrand worden de leukste gesprekken gevoerd.

Einde van de middag komen 2 grote groene monsters de dam oprijden, de erwten gaan vannacht geoogst worden. Een oogstteam start in april in Spanje met de oogst van doperwten, en rijdt met het seizoen mee noordwaarts. Vannacht zijn wij aan de beurt, 6 hectare doperwten staan te wachten. Kruipend over het land dorsen de machine’s de erwt uit de dop. Deze wordt vervolgens in vrachtwagens gekiept. Er gaat ijs bij om de kwaliteit te bewaren, en zodra de vrachtwagen vol is gaat deze snel naar een fabriek waar het erwtje in de pot gestopt wordt. Alles sluit naadloos op elkaar aan, in 6 uur tijd van het land in de pot, mooi om onderdeel van deze keten te mogen zijn, mooi dat het in Hemmen kan.

André Jurrius

Ekoboerderij de Lingehof
Familie Jurrius
Hemmensestraat 17
Randwijk
www.ekoboerderijdelingehof.nl

De foto’s zijn gemaakt door Jannemieke Termeer.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.