Een oase van rust en bloemen

In 2019 bestond de Kasteeltuin alweer 25 jaar. Mieke van den Brandhof heeft ter gelegenheid van dit jubileum, een gedichtenbundel geschreven. Hierin staan zogenaamde haiku’s. Een haiku is een van oorsprong Japanse gedichtvorm die in de zeventiende eeuw is ontstaan. Het zijn gedichten waardoor de beleving van dingen wordt opgeroepen.

Bij elk gedicht staan een of meer bijpassende foto’s van de Kasteeltuin. De gedichten geven de seizoenen winter, lente, zomer en herfst weer.

De gedichtenbundel is gratis voor donateurs en vrijwilligers van de kasteeltuin. Voor anderen is de bundel te koop bij Brasserie Heerlijkheid in Hemmen en bij Jan van den Brandhof.

In de Kasteeltuin vindt u vaste planten, heesters, rozen, waaronder ook Engelse rozen, waterplanten en enkele bomen. Er staan ongeveer honderd verschillende hosta’s in de tuin en ruim dertig verschillende tuingeraniums. Tegen de noordmuur staan leibomen zoals peren, een kweepeer en een Nectarine. Tegen de oostmuur staan kiwi’s.

De Stichting Kasteeltuin Hemmen is houdster van de Nederlandse plantencollecties Hibiscus en Veratrum (nieswortel). Er staan ongeveer 60 verschillende Hibiscus soorten en cultivars.

De Kasteeltuin wordt volledig onderhouden door een enthousiaste groep vrijwilligers. Een vaste groep vrijwilligers werkt de gehele zomerperiode elke maandagmorgen in de tuin. Anderen gaan samen aan de slag na uitnodiging van de beheerder op bijvoorbeeld een werk-avond of werkochtend.

Het geheim van de rijkbloeiende Kasteeltuin zit ’m in het grote sortiment vaste planten. Er staan meer dan 600 verschillende planten in de tuin. De ene plant bloeit vroeg in de lente, de andere plant bloeit midden in de zomer en weer een andere bloeit pas laat in de herfst. Op deze manier bloeien er vanaf mei tot in november heel veel planten in de Kasteeltuin.

De Kasteeltuin is nu al 25 jaar een be-kende, opengestelde oase van bloemen. De volledig ommuurde Kasteeltuin is van 1 mei tot en met 31 oktober gratis voor het publiek toegankelijk. De tuin is rolstoelvriendelijk.

In augustus organiseren we jaarlijks een feestelijke donateursochtend met een spreker, livemuziek en stands.

Als u ook donateur wilt worden, bent u van harte welkom! Wilt u dan mailen naar onderstaand e-mailadres. U kunt ook bellen naar Jan van den Brandhof. Ook voor een rondleiding kunt u contact met hem opnemen.
telefoon: 06 40 01 25 96
e-mail: janvandenbrandhof45@gmail.com

Van harte welkom!

Jan van den Brandhof
(secretaris/beheerder)

Kasteeltuin Hemmen
Dagelijks geopend van 1 mei t/m 31 oktober van 8 uur tot 19 uur.
De toegang is gratis.
e-mail: janvandenbrandhof45@gmail.com
website: www.kasteeltuinhemmen.nl

De foto is gemaakt door Jan van den Brandhof.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.